Roláda tiramisu překvapí všechny, kteří ochutnají

Tato roláda tiramisu je naprosto unikátní a můžeme říci, že i světová. Inspiruje se totiž klasickým italským receptem, ovšem je na francouzský způsob a nakonec ještě po česku. A aby toho nebylo málo, jde o bezlepkový dezert, na kterém si pochutnají i ti, kteří netolerují klasickou mouku. Určitě ho vyzkoušejte.

Roláda tiramisu je lehoučká jako pírko
Roláda tiramisu je lehoučká jako pírko (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Roláda tiramisu – na těsto si připravte:

  • 5 vajec
  • 100 g krystalového cukru
  • 50 g kakaa
  • špetku soli

Na krém si připravte:

  • 2 mascarpone
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • silné espresso s rumem
Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Příprava rolády tiramisu začíná korpusem. Připravte si dvě mísy a oddělte do nich vaječné bílky a žloutky. Do mísy s bílky přidejte cca čtvrt lžičky soli (to pomůže jejich lepšímu vyšlehání do sněhu) a dejte se do šlehání. Poté, co bílek začne pěnit, přidejte třetinu cukru a šlehejte do doby, než vznikne pevný sníh. Nyní pokračujte ve šlehání, ale v míse se žloutky. Přidejte k nim nejprve zbytek cukru a vyšlehejte do velmi husté pěny světle žluté barvy. Jakmile budete mít hotovo, přidejte kakao a po částech i bílkový sníh. Opatrně zlehka promíchejte stěrkou, ideálně překládáním těsta.

Roláda tiramisu překvapí všechny, kteří ochutnají
Roláda tiramisu překvapí všechny, kteří ochutnají (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))

Připravte si plech a vyložte ho pečicím papírem, případně ho můžete i vymazat tukem a vysypat moukou. Na následné srolování je ale pečicí papír vhodnější. Těsto na roládu tiramisu do něj nalijte a pěkně rozprostřete. Plech vložte do trouby a pečte 15 až 17 minut při teplotě 180 °C. Mezitím se pusťte do přípravy krému – budete opět potřebovat dvě mísy. Do jedné nalijte šlehačku a do druhé mascarpone, ke kterému přisypete moučkový cukr. Vyšlehejte šlehačku dotuha, ale dejte pozor, abyste ji nepřešlehali. Přidejte šlehačku k mascarpone a zlehka promíchejte. Šlehačka krém zjemní, protože mascarpone je poměrně hutné.

Roláda tiramisu překvapí všechny, kteří ochutnají
Roláda tiramisu překvapí všechny, kteří ochutnají (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))

Jakmile bude korpus na roládu tiramisu upečený a vychladlý, můžete pokračovat v přípravě. Vezměte espresso smíchané s rumem a pokropte či potřete mašlovačkou korpus. Potom na něj můžete natřít hotový krém z mascarpone a šlehačky, kousek si ještě schovejte na potření rolády. Opatrně roládu zarolujte, tady v tom případě vám pečicí papír pomůže. Zbylým krémem roládu ze všech stran namažte. Buchtu můžete dozdobit ještě tak, že ji posypete kakaem.

Roláda tiramisu překvapí všechny, kteří ochutnají
Roláda tiramisu překvapí všechny, kteří ochutnají (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s. r. o.))

Receptů na tiramisu, ať už zaručené pravé italské, nebo jakékoli jeho variace, najdete velké množství. Záleží čistě na vás, do jaké verze se pustíte. Tradiční mascarpone můžete nahradit zakysanou smetanou či tvarohem, dlouhé cukrářské piškoty či Savoiardi zase našimi kulatými, kávu smíchanou s Amarettem zastoupí například melta, pokud se chcete vyvarovat alkoholu i kávy jako takové. Do krému můžete přidat maliny, jahody i další ovoce podle chuti. Originál ale připravíte takto:

  • 5 vajec
  • 500 g mascarpone
  • 5 lžic třtinového cukru
  • 4 lžíce mandlového likéru Amaretto
  • šálek silné kávy
  • sáček cukrářských piškotů
  • tmavé kakao

Žloutky oddělte od bílků a s 5 lžícemi cukru je vyšlehejte do pěny. Někdy se tato směs připravuje ve vodní lázni. Do této směsi poté zašlehejte mascarpone. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zlehka ho přimíchejte ke směsi žloutků a mascarpone. Do kávy vmíchejte Amaretto a namáčejte v nich cukrářské piškoty. Do pekáčku z nich vyskládejte první vrstvu, na kterou naneste vrstvu hotového krému. Pokračujte další vrstvou namočených piškotů pokrytou opět vrstvou krému a tak dále, dokud budete mít suroviny. Poslední vrstva bude krémová. Poprašte ji vrstvou hořkého kakaa a nechte alespoň 2 hodiny chladit.

Publikováno: 05.06.2023, Autor: autor: Lenka Tajbrová | zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, recipesfromitaly.com

Mohlo by vás dále zajímat

Recept na netradiční mechový dort

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Recept na mechový dort oceníte pro každou příležitost.

Recept na perníkový dort s mikulášskými čepicemi

Lákavý perníkový dort zdobený čerstvou mandarinkou a jahodovými čepičkami.

Mrkvový dort

Dnes nám naše divačka připraví rodinný recept. Ukáže nám jak na mrkvový dort.

ČTĚTE DÁLE

Na terase využijete univerzální venkovní nábytek
Na terase využijete univerzální venkovní nábytek

Zahrada

Patříte mezi ty, kteří se navzdory letnímu počasí stále ještě nerozhodli, jaký typ venkovního nábytku na terasu si pořídit? Máme pro vás malou inspiraci.

Nebojte se zakomponovat mramor do svého interiéru
Nebojte se zakomponovat mramor do svého interiéru

Zahrada

Mramor je od pradávna spojený s nadčasovostí, kvalitou a luxusem. V moderním interiéru je mramor opět v módě. Pojďme se inspirovat, jak mramor používat.

Jak odstranit řasy ze zahradního jezírka?
Jak odstranit řasy ze zahradního jezírka?

Zahrada

Pokud máme zahradní jezírko, péče o něj nikdy nekončí. V zimě je potřeba dodat pod hladinu kyslík, v létě pak řešit problém s přemnoženými řasami.

Vyrobte si sáčky na sušené bylinky do zásoby
Vyrobte si sáčky na sušené bylinky do zásoby

Zahrada

Uchovávat bylinky v igelitovém pytlíku není to pravé. A skladovat množství různých sklenic a dóz také ne. Vyrobila jsem proto sáčky na sušené bylinky.

Minimalisticky zařízenému domu vládne bílá
Minimalisticky zařízenému domu vládne bílá

Zahrada

Mladý manželský pár si oblíbil minimalismus, na němž oceňují především jeho nadčasovost a čistotu linií. Zvolenou koncepci potrhuje všudypřítomná bílá barva.

Žít, pěstovat a konzumovat na malé ploše
Žít, pěstovat a konzumovat na malé ploše

Zahrada

Vertikální pěstování se stává čím dál populárnějším způsobem, jak efektivně využívat omezený prostor ve městech pro pěstování rostlin.

Tipy, jak uskladnit ovoce a zeleninu
Tipy, jak uskladnit ovoce a zeleninu

Zahrada

Správné uskladnění ovoce a zeleniny je klíčové pro zachování jejich čerstvosti, chuti a nutričních hodnot. Každý druh má specifické požadavky na skladování.

Zimní zahrada a slunná terasa v jednom. Majitelé jsou nadšeni!
Zimní zahrada a slunná terasa v jednom. Majitelé jsou nadšeni!

Zahrada

Zimní zahrada nabízí možnost prodloužit si léto a pobyt venku, umožňuje kochat se pohledem na zahradu i za nevlídného počasí nebo při nízkých teplotách.

Léto patří i do interiéru. Víte, jak na to?
Léto patří i do interiéru. Víte, jak na to?

Zahrada

Barvy se v přírodě mění v závislosti na ročním období. A teď přichází léto, které je plné zářivých barev, slunečních paprsků a teplých modročerných nocí. Interiéry pod taktovkou letních dní by měly být módní, sexy a svěží. Uvidíte, že každý kus nábytku, každá dekorace zvolená v tomto duchu dodá vašemu domovu nový šmrnc.

Možnosti zastřešení terasy a pergoly
Možnosti zastřešení terasy a pergoly

Zahrada

Čím zastřešit a jaké krytiny venkovních staveb použít? V podstatě obdobné jako při zastřešování velkých obytných staveb. Jen nepotřebujete stavební povolení.

Vánoční zahrada snese i trochu extravagance
Vánoční zahrada snese i trochu extravagance

Zahrada

Výzdoba sváteční zahrady v předvánočním čase vykouzlí tu správnou atmosféru a nadšené budou nejen děti, ale i dospělí, kteří se rádi vrátí do dětských let.

Ze šípků si můžeme připravit zdravý čaj nebo originální věnec na stůl
Ze šípků si můžeme připravit zdravý čaj nebo originální věnec na stůl

Zahrada

Věnec ze šípků dodá do interiéru přírodní prvek. Plody šípku jsou nejen zdravé, ale báječně se hodí i pro vytvoření zajímavého aranžmá.